Hi,

Wij zijn Menno en Tom.

Veel mensen vragen zich af wie we zijn, wat we hebben gedaan qua gezondheidszorg opleidingen en wie nu eigenlijk al die adviezen hebben geschreven…

Wij zijn dus Menno en Tom en begin 2020 zijn we begonnen met Metabool Gezond.

In onze dagelijkse praktijk behandelen we mensen die vooral nekklachten en rugklachten hebben maar ook klachten zoals vermoeidheid en slecht slapen.

Hier blijkt dat vaak dezelfde verstoringen in het lichaam leiden tot klachten.

Onze missie is Nederland metabool gezonder te maken door kennis toegankelijk te maken en praktisch om te zetten voor een gezondere  samenleving.

Wetenschap in de praktijk!

Schermafbeelding 2020-10-01 om 20.26.27

Menno Dekker

Tot 2012 heb ik gewerkt als fysiotherapeut, afgestudeerd in 1990, in zowel de Verenigde Staten als in Duitsland.

Gedurende deze periode bleef ik me afvragen waarom klachten toch steeds terugkwamen.

In de zoektocht naar antwoorden heb ik in de afgelopen 30 jaar behoorlijk wat bijscholingen, nascholingen en nieuwe opleidingen gedaan.

In 1996 ben ik begonnen met de opleiding osteopathie en na het behalen van mijn diploma in 2002 ben ik in 2003 gestart met mijn Praktijk voor Osteopathie in Beuningen.

Ook als osteopaat bleef ik zoeken naar het waarom van het terugkeren van klachten.

Na 14 jaar werken als osteopaat, met de nodige nascholingen, heeft de zoektocht me gebracht bij een nieuw vakgebied (voor mij dan toch).

In 2016 ben ik in aanraking gekomen met kPNI, klinische Psycho-Neuro-Immunologie.

Na het volgen van de tweedaagse cursus kPNI en Sport in het voorjaar van 2016, was ik om!

In september 2016 ben ik begonnen met de opleiding orthomoleculaire therapie volgens de kPNI.

Direct aansluitend gestart met de opleiding tot expert in de klinische Psycho-Neuro-Immunologie. In juni 2020 heb ik de laatste theorie-examens gedaan waardoor ik in staat ben geweest de Master in klinische Psycho-Neuro-Immunologie van de Universiteit van Salamanca (Spanje) te behalen.

Tijdens de opleiding is altijd rekening gehouden met drie basisnoodzaken van therapeuten en artsen:

 1. Hoe werkt het?
 2. Wat kan ik ermee doen?
 3. Waar komt het vandaan (wetenschappelijke achtergrond)?

De wetenschappelijke onderbouwing in combinatie met de kennis uit al mijn vooropleidingen, heeft geleid tot een combinatie van therapieën die de vragen stelt:

 1. Wat is het symptoom wat u heeft?
 2. Welk werkingsmechanisme veroorzaakt uw symptoom?
 3. Hoe komt het dat dit werkingsmechanisme uw symptoom produceert?
 4. Welke andere werkingsmechanismen beïnvloeden het werkingsmechanisme wat uw symptoom produceert?
 5. Welk werkingsmechanisme moeten we herstellen, zodat het werkingsmechanisme wat uw symptoom produceert niet meer in staat is het te produceren?

In het zoeken naar de juiste oplossing voor uw probleem, dient u zich te realiseren dat:

 1. Het symptoom nooit het echte probleem is.
 2. U niet kunt herstellen in dezelfde omstandigheden als uw klachten zijn ontstaan.
 3. In de verandering de oplossing ligt en
 4. Dat de kleinste verandering een groot verschil kan maken.

Als de noodzaak niet groot genoeg is om te veranderen, bent u gedoemd om opnieuw symptomen te ontwikkelen.

Er zijn 4 pijlers waarmee we werken, te weten:

 1. Voeding.
 2. Beweging.
 3. Slaap.
 4. Stressmanagement.
Schermafbeelding 2020-10-01 om 20.26.39

Tom van Summeren

Voordat ik osteopaat werd was het oplossen van technische vraagstukken al iets waar ik enorm veel plezier uit haalde.

Daarom was het geen moeilijke keuze om het meest complete therapeutische vak osteopathie te gaan studeren na de opleiding fysiotherapie.

Na het afronden van deze studie ben ik een eigen praktijk begonnen en ben ik ook gaan werken als docent aan de opleiding osteopathie die gevestigd is in Gent (B).

Zowel in mijn praktijk en als docent aan de opleiding staat er een ding centraal wat toch wel mijn drijfveer en passie is: mensen kennis geven/overdragen om hun gezondheid en klachten op te lossen of te optimaliseren.

Na een paar jaar in de praktijk werkzaam te zijn geweest kwamen er meer vragen over waarom mijn patiënten in de praktijk vaak toch niet volledig van hun klachten herstelden.

De nieuwe zoektocht naar dit antwoord begon samen met Menno tijdens een cursus kPNI en Sport in 2016. Ik raakte geprikkeld en vervolgens ben ik begonnen aan de opleiding tot kPNI therapeut

Wat voor mij de kracht van het concept in de kPNI samenvat is het feit dat ALLE systemen met elkaar verbonden worden en er universele verklaringsmodellen werden gepresenteerd waarom we chronische ziektes/klachten ontwikkelen als mens.

De combinatie van alle hiervoor beschreven kennis die ik opgedaan heb heeft geleid tot de motivatie om samen met collega Menno een eigen cursus te ontwikkelen. De gedachte die hierin centraal staat is om mensen de controle terug te geven over hun eigen gezondheid.

Ons programma grijpt vooral aan op verandering in leefstijl en het mooie daarvan is dat het niets kost! Het kost natuurlijk wel effort maar ons uitgangspunt is niet om te werken met middelen die veel maandelijkse kosten met zich meebrengen zoals medicatie en supplementen maar vooral met verandering van gedrag.

Een verandering van een klein stukje van je gedrag kan zorgen voor het grootste verschil in je gezondheid; Dat is mijn motto!

In ons programma adviseer ik mensen op 4 gebieden

 1. Slaap
 2. Stress
 3. Voeding
 4. Beweging

Wellicht zie ik je terug in ons programma omdat jij besloten hebt dat verandering de enige oplossing is tot een betere Metabole Gezondheid!