fbpx

Voeding en het immuunsysteem

Het aangeboren en verworven immuunsysteem werken samen om pathogenen, en lichaamseigen vuilnis op te ruimen. Het aangeboren immuunsysteem is snel maar niet specifiek en het leert niet. Het verworven immuunsysteem komt in actie wanneer het aangeboren immuunsysteem er niet in slaagt de pathogenen op te ruimen. Dit systeem heeft wel wat meer tijd nodig om in actie te komen (incubatietijd) maar áls het één keer geactiveerd is, tegen een specifieke indringer, dan heeft deze indringer de volgende keer geen kans (natuurlijke vaccinatie). 

Zojuist, woensdag 20 januari 2021, de laatste persconferentie gekeken met Mark Rutte en Hugo de Jonge. We krijgen zeer waarschijnlijk een avondklok en het mogelijke bezoek wordt teruggebracht tot een persoon per dag.  

Tegelijkertijd krijg ik deze foto binnen:

Of de getallen kloppen weet ik niet, ik weet wel dat er wederom niets is gezegd over het stimuleren van een goede gezondheid of hoe je ervoor kunt zorgen dat je lichaam bewapend is mocht je besmet raken. Hoewel daar best veel over bekend is, wordt dat niet genoemd in de persconferenties of via andere wegen. 

Enkele voorbeelden van studies: 

Voeding: 

Diet and immune function 

Obesity and immune function relationships 

Stress: 

Stress induced augmentation of immune function The role of stress hormones, leukocyte trafficking, and cytokines 

Slaap:  

Neuroimmunologic aspects of sleep and sleep loss. 

Links between the innate immune system and sleep 

Effects of sleep and circadian rhythm on the human immune system 

Beweging: 

Immune function in sport and exercise 

Exercise and the Immune System: Regulation, Integration, and Adaptation 

 
Het is dus lonend om ervoor te zorgen dat we in de best mogelijke fysieke toestand zijn wanneer we een virale infectie oplopen (of een bacteriële). 

Om even terug te komen op het voedingsaspect: 

Een voedingspatroon dat zorgt voor tekorten wordt beschouwd als een universeel ontstaansmechanisme van aandoeningen zoals kanker, atherosclerose en diabetes. Starving people in the midst of plenty: er is zoveel aanbod van voeding en toch krijg je niet binnen wat je nodig hebt.  

Het gevolg is een laaggradige ontsteking en ziektebeelden waaronder auto-immuun aandoeningen, mentale stoornissen, allergieën, chronische pijn, uitputtingsziekten kunnen het gevolg zijn.  

Er zijn aanwijzingen dat er specifieke voedingsmiddelen een verstorende werking hebben: melkproducten, graanproducten, suiker, fructose, vegetarische oliën, peulvruchten en sojaproducten. Zij activeren het immuunsysteem continu via beschadiging van de darm barrière en activatie van het stress systeem. 

De continu aanwezige laaggradige ontsteking zorgt voor een belasting van het immuunsysteem en de regulatie van dat immuunsysteem is een zeer complex proces dat onder invloed staat van een groot aantal boodschapperstoffen (neurotransmitters, hormonen en cytokinen). En hoe werkt dat dan? 

Het immuunsysteem van de mens is opgebouwd uit 3 subsystemen die met elkaar samenwerken.  

 1. De eerste barrières wordt gevormd door de lichamelijke barrières. De huid, het maag-darmkanaal, de longen en de keel-neus-oor regio dienen ervoor te zorgen dat er geen virussen en bacteriën (pathogenen) binnen komen.  
 2. Op het moment dat een pathogeen door de barrière heen komt, wordt het aangeboren immuunsysteem geactiveerd. Dat systeem heeft een aantal kenmerken: 
  – het functioneert op celniveau 
  – het reageert binnen seconden 
  – het is niet lerend (het maakt dus geen geheugencellen aan) 
  – het is al aanwezig bij de geboorte 
  – als het vaak wordt geactiveerd, brengt dat het verworven immuunsysteem op gang. 
 3. Het verworven immuunsysteem 
  –  beperkt aangelegd bij de geboorte 
  – ontwikkelt zich in de loop van het leven door het doormaken van ziektes en vaccinaties 
  – bestaat uit Th1 systeem = antiviraal 
  – en het Th2 systeem = antibacterieel 
  – en het Treg syteem = de controleur (regulator) tussen Th1 en Th2 
  – langzame activatie (incubatietijd) 
  – ontwikkeling van immuun geheugen 
  – antigen specifiek 

Regulatie van die onderdelen van het immuunsysteem kun je met voeding doen! 

Zorg ervoor dat er weinig in je voeding zit wat de barrières kan beschadigen en zorg voor ondersteunende voeding ten behoeve van het gehele immuunsysteem. 

Beschadigend: melkproducten, graanproducten, suiker, fructose, vegetarische oliën, peulvruchten en sojaproducten. 

Ondersteunend: Stoffen zoals essentiële suikers die je binnenkrijgt als je paddenstoelen eet maar ook met bijvoorbeeld baobab en lentinan. Verder curcumine, vitamine C en quercitine (resveratrol) en wortelen. Verder is het van belang dat er ook dingen gegeten worden die het immuunsysteem vertellen kunnen dat de ontsteking mag stoppen: meervoudig onverzadigde vetten zoals EPA/DHA in vis, vooral koud water vis en bijvoorbeeld het kruid koriander. 

Het totale proces van ontsteking beëindiging wordt gerekend tot een nieuwe wetenschap: Resoleomics. (Serhan 2007, Svensson 2007, Pruimboom 2007, Broughton 2006a en 2006 b, Chiang 2006, Parkinson 2006, Schwab 2006, Wada 2006, Machado 2006). Er is een ware lawine geweest aan onderzoeken in dit veld met betrekking tot de lichaamseigen oplossing mechanismen en de oorzaken van de verstoring van deze lichaamseigen reactie.  

Lipoxinen, resolvinen en protectinen zijn middelen die de oplossing van de ontsteking controleren. Daarnaast kunnen ze ervoor zorgen dat er meer remming plaats vindt op de plaats van de cytokine receptor waardoor de ontsteking niet kan standhouden. 

Verstoring van dit mechanisme zijn het gebruik van pijnstillers, te veel aanwezig linolzuur in de voeding. 

Tevens werkt verstorend:  

 • Chronische lichamelijke of sociale stress 
 • Tekort aan vitamine D 
 • Tekort aan vitamine A 
 • Hoge oxidatieve belasting 
 • Een voedingspatroon hoog aan calorieën 
 • Een koolhydraatrijk voedingspatroon 
 • Roken, alcohol 
 • Pesticiden, insecticiden, weekmakers (in plastic), etc. 

Deze factoren zorgen voor een verlenging van de ontstekingsreactie waardoor auto-immuun ziekten op de loer liggen en de verlengde ontstekingsreactie geeft het verworven immuunsysteem de gelegenheid actief te worden. 

Samengevat: 

Het aangeboren en verworven immuunsysteem werken samen om pathogenen, en lichaamseigen vuilnis op te ruimen. Het aangeboren immuunsysteem is snel maar niet specifiek en het leert niet. Het verworven immuunsysteem komt in actie wanneer het aangeboren immuunsysteem er niet in slaagt de pathogenen op te ruimen. Dit systeem heeft wel wat meer tijd nodig om in actie te komen (incubatietijd) maar áls het één keer geactiveerd is, tegen een specifieke indringer, dan heeft deze indringer de volgende keer geen kans (natuurlijke vaccinatie). 

podcast over gezondheid

Metabool Gezond.nl


Podcast over gezondheid

Meer grip op je oerinstinct, minder ongezonde keuzes.

Categorieën

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, de nieuwste podcasts en meest actuele e-books.

Podcast hosts: Menno & Tom

Menno Dekker

Menno Dekker

Podcast-host
Tom van Summeren

Tom van Summeren

Podcast-host